به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از کاشان، حجتالاسلام مصطفی عزیزی، روز دوشنبه در کارگاه آموزشی «مهارتهای مواجهه با شبهات و پاسخگویی به آن» در مدرسه علمیه امام خمینی(ره) کاشان از استاد مرتضی مطهری به عنوان شخصیتی یاد کرد که با پاسخ به شبهات کمر کمونیست را شکست و افزود: آیتالله شهید مطهری با انصاف و تقوای علمی و بدون شتابزدگی و عجله با آگاهی کامل، کمونیستها بهتر از خودشان نقد کرد.
وی، گرفتار شدن در دام مغالطات و پرسشگری را از دیگر روشهای آسیبزا برای پاسخ به شبهات برشمرد و اظهار کرد: پرسشگران مغالطه دارند، اگر ما آگاه به انواع مغالطه و ذکاوتی هم نداشته باشیم تا مغالطه را کشف کنیم، خودمان در دام مغالطه گرفتار میشویم، بنا بر این باید ابتدا مغالطه را بشناسیم و از مهارت کشف مغالطه برخوردار باشیم تا در دامن مغالطات گرفتار نشویم.
استاد حوزه علمیه قم، برخورد احساسی و تهاجمی به جای برخورد علمی و نداشتن اطلاعات کافی در مورد موضوع شبهه را از دیگر روشهای آسیبزا برای پاسخگویی به شبهات بیان و خاطرنشان کرد: کسی که میخواهد پاسخگوی شبههای باشد باید اطلاعات کافی و اشراف نسبی در مورد آن شبهه داشته باشد چراکه بدون آگاهی کافی نمیتوان پاسخگوی شبهات بود.
وی تصریح کرد: در پاسخگویی به شبهات باید توجه به لوازم، نتایج و پیامدهای دیدگاه داشته باشیم چون هر دیدگاهی پیامدها و نتایج منطقی بر آن مترتب است، اگر لازم فاسد است حتما ملزوم نادرست است و لذا برای نقد یک نظریه باید بکوشیم توالی فاسدش خارج کنیم.
حجتالاسلام عزیزی با اشاره به اینکه در پاسخگویی به شبهات باید توجه کافی به اصل گام به گام و تَدَرُج و پلکانی بودن در شبهات را داشته باشیم، گفت: برخی شبهات نیاز به مقدمهسازی دارند.
وی، بهرهمندی از شواهد علمی، تجربی، تاریخی و ادبی به عنوان موید کلام خودمان در پاسخگویی به شبهات را مهم دانست و اظهار کرد: برخی اوقات با خواندن یک بیت شعر یا یک نقل قول از دانشمندی، میتوان پاسخ شبهه را داد و به قائله خاتمه داد.
استاد حوزه علمیه قم، رعایت اصل اولویتبندی و اهم و مهم کردن در تحلیل و اجزا شبهه و پاسخگویی به آن را از دیگر روشهای پاسخ به شبهات برشمرد و یادآور شد: در شبهه ابتدا باید نقطه ثقل و محوری آن کشف و استخراج شود، نکات بعدی هم به ترتیب در اولویت قرار داد و برای پاسخ نیز باید ابتدا از نکات اصلی و محوری آغاز کنیم و بعد به سراغ بقیه رفت.
وی، ارائه پاسخهای چند بعدی و چند ضلعی را از دیگر روشهای پاسخگویی به شبهات بیان کرد و افزود: مانند جنگ شناختی ترکیبی که دشمن علیه نظام جمهوری اسلامی ایجاد کرد، شبهه هم همین گونه است و باید پاسخ همه جانبه و چند ضلعی به آن داده شود.
حجتالاسلام عزیزی با بیان اینکه باید فضایی امن، بدون ترس و اضطراب برای کسی که میخواهد پرسشگری کند، فراهم کنیم، صداقت و شفاف پاسخ دادن به شبهات را بسیار مهم بیان و تاکید کرد: اصل تعامل و پاسخگویی در شبهه باید دوطرفه باشد.
گفتنی است کارگاه آموزشی یک روزه «مهارتهای مواجهه با شبهات و پاسخگویی به آن» به همت پاسخکده دینی حوزه علمیه منطقه کاشان با حضور طلاب و روحانیون در مدرسه علمیه امام خمینی(ره) این شهرستان برگزار شد.
نظر شما